Sunday, December 20, 2015

Road Trip Australia - New Zealand: Kereta Sewa di South Island, New Zealand

Assalamualaikum!

Previous post:-



Kali ni nak cerita kereta sewa kat South Island, New Zealand pulak..
Kami pilih Shoestring sepanjang kat sana. Apa yang best pasal Shoestring ni? Copy paste from website jeeee :-
  • Free Airport and hotel pickup (anytime) in your car.
  • Based only 400m from Christchurch Airport terminal.
  • Anytime drop off at Christchurch Airport (no charge).
Paling penting... FREE DROP-OFF oi. Hehe.Tapi, Shoestring ni operate hanya di Christchurch jer. Maksudnya, kalau korang beli tiket flight turun belah North macam Auckland tu, dia takde ye. Kena rent syarikat lain lahhh..

Ni la ofis Shoestring Rental kat Christchurch. Bangunan dalam pagar tu. Ni time hantar kereta waktu nak balik. Kena hantar kereta sendiri. Sebab dah habis ofis hour, park luar je. Banyak berjasa betul kereta ni.
 
Booking. Masuk je website dia, pilih kereta apa korang nak. Bergantung kepada berapa ramai orang + luggage. Macam kitorang, 6 orang dengan bagpack dan kotak makanan, amik Toyota Estima 7 seater. Booking online je semua. Tapi kena masukkan credit card korang just for secured booking. Takkan tolak charge apa-apa selagi hari yang korang pick-up kereta sewa tu. Senang.
 
 
Harga sewa kereta. Depends on season. Musim panas memang mahal yerrrr. Jadi, sila la booking awal. Kitorang gi winter, off-peak season jadi dapat NZD 74 per day. Untuk 8 hari, NZD 592. Itu pun booked 5 bulan sebelum date arrival. Harga dah termasuk tax & insurans.
GPS. Shoestring akan charge NZD 8 per day. Jadi 8 hari, NZD 64. 

Total rental price: NZD 592 + NZD 64 = NZD 656. Kitorang bayar cash kat sana..



Ni time isi minyak kat Makarora.. 
 

Bond. NZD 1,500. Takde pulak dia tolak bond ni dari kad kredit. Cuma apa aku baca, bond ni refundable kalau kereta dalam keadaan baik, takde rosak, accident bagai lah. Sebab tu dia amik details kad kredit korang.. Tapi tak tolak pun duit, so... kira bayar harga sewa kereta je lah masa pick-up tu..


Lesen memandu. Sila la bawa nanti orang kereta nak isi nombor lesen memandu korang. Additional driver takde caj pun. Dorang pun kena ada lesen memandu ye. Kot la nanti polis datang hendap korang..... 


Fuel. Ni kena tau berapa jauh perjalanan korang. Google map je kemana korang nak pergi. Boleh masuk website Numbeo ni kalau nak check harga minyak so boleh la budget berapa dalam itinerary. Fuel efficiency/consumption tu maksudnya berapa liter per 100 kilometer. Google je berapa untuk kereta yang pilih tu. Aku  ni semua Google je laaaaa.. Haha... Kalau macam aku itu hari memang pandai sangat tak amik tau pun kannn. Isi distance je. Keluar la dalam NZD 220 sepanjang perjalanan 2,200 km tuuu. Lepas tu masing2 dah tukar duit, dua hari sebelum baru aku perasan. Fuel Consumption 5L/100km apehal. Padahal Toyoto Estima tu 8L/100km ok. Bayangkan beza banyak tu. NZD 350 patutnya. Ngeng betul. Terpaksa la guna credit card kat sana. Huhu.



So ni estimate dalam NZD 350 untuk 2,200 km kereta Estima
 

Harga minyak. Average NZD 1.98 per liter. Harga berubah setiap hari dan lagi ceruk korang pergi, lagi mahal leeeee minyak tuu. Paling mahal dalam NZD 2.20. Jangan convert jangan convert.. Haha


Yang best kat NZ ni, tak de Tol. Dahla jalan berliku-liku, takde tol pulak tuuuu. Kat Malaysia semua benda nak naik yerrrrrrrrr. Huhuhu.


Apa-apa pun, jangan lupa check kereta sebelum mulakan perjalanan korang! Make sure angin tayar tip top! Minyak full sentiasaaaaa... Hehe.

Alhamdulillah, takde masalah pun dengan kereta sewa dari Shoestring. Owner pun baik. Proses amik kereta pun senang. Simple bak kata owner.


Ok la tu je kot... 



Baca FAQ kat website dia untuk details. 


Bila entah nak masuk entry OZ-NZ niiiii.....

Byeeee! 


15 comments:

  1. nak tanye, sana senang tak carik petrol station? mane la tau kan kot2 separuh jalan tgk minyak dah nak habis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Bandar banyak petrol station. Selalu kitorang isi full sebelum mulakan journey..
      Pastikan half bar je, isi terus minyak..

      Delete
  2. Adikk.... nak tanya.. Kiranya uolls bayar cash terus kt Mr Mckenzie tu la iyer? Senang la camtu...sediakan cash siap-siap..then pass direct to him.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah betul tu. Email je dia, nanti masa hari kita sampai tu baru bayar kat dia... Senang kan. :)

      Delete
    2. Uwaaahh...better that way kan... Sebab kami kalau boleh xmo guna cc i prefer guna cash.. Settle siap2.. Thanks!!!

      Delete
    3. Yup! Takde nak hutang2 dah balik Msia nanti. Hehe. Welcome!

      Delete
    4. Btw, one more questions...hehehe..jangan maraaa aaaaa.
      Kita guna driving license kita je kan..no need international driving license?

      Delete
    5. Aah guna driving license kita aje... Tak payah international... No worries! :)

      Have fun in NZ!

      Delete
    6. Thank youu..!!! Can't wait for my trip in Sept / Nov ni..insyaAllah...:) :) Please put more info in your blog yeaaa... I loovveeeee to know more about NZ!!!

      Delete
    7. Harap2 sempat la habis before Sept my entry tuuuu...
      Hihih..

      Delete
  3. As salam Siti, thanx info2 di atas byk membantu. Nk tanya isi minyak bayar cash atau guna kad?
    Kalu guna kad makna nya kad kredit ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm..

      Isi minyak, kitorang memang bawa cash. Tapi masa the last few days tu, tak cukup pulak duit minyak, kitorang swipe kredit kad saje.

      :)

      Delete