Saturday, July 12, 2014

Trip Nov 2013: Yogyakarta Day 3 (Keraton, Taman Sari & Ole-ole Yogya)

Assalamualaikum!

Previous post:-


Ok ini entry terakhir di Surabaya & Yogyakarta. Lepas ni kita buat new entry kat tempat lain pula ok!

5hb Nov 2013

Kami bangun pagi dan sarapan dulu kat cafe Edu Hostel. Check-out, letak bag kat store room hostel dan moh ler ke Keraton. Keraton ni adalah sebuah istana rasmi Kesultanan Ngayogyakarta Hadiningrat. Ada juga muzium yang display koleksi-koleksi kesultanan kat sini. Kitorang datang sini untuk ambil-ambil gambar aje..

Siapa yang bawa kamera kena bayar 1000 Rupiah. Huuu..

Disebabkan panas ting ting, belila kipas tangan tu 10,000 Rupiah ajo. 

Gambar kitorang wajib ado.

Ni Bangsal. Tempat pertunjukan tari & gamelan.

Miniature ones

Gamelan

Selfie beramai2 hahah

Berdekatan dengan Keraton ni ada Alun-alun Selatan tau. Historic sangat tempat ni. Sila Google kalau rajin. Tapi kami tak sempat pergi situ.

Kemudian ke Taman Sari. Ni dulu tempat pemerintahan atau tepat tinggal Sultan Yogyakarta. Cantik tau dalam ni.





Bathing Complex where the concubines would bathe before the Sultan choose one.
Source from Wiki.

Biru sebab lantai biru kot.

Tower belah kiri tu tempat dimana Sultan observed the bathing women.
Source from Wiki.

Gadis Malaysia. Wahahah.

Tangga ni unik sangat! Kat bawah tangga ni kalau tak silap ada air untuk orang ambil wudhu'.

Yang uniknya, kat bawah tanah area tangga tu ada ruang solat. Bentuk bulat.

Mihrab.

Laluan bawah tanah kat Taman Sari.

Besar dan luas kawasan ni. Boleh sesat tau. Haritu ada tengok pasal Taman Sari ni kat NTV7. Destinasi Bajet. Mengimbau sungguh! Heheh. 

Ada orang dok buat wayang kulit. Ke?

Ahkak buat batik. Handmade gituh je dok kat kerusi kayu.

Ni kat dalam satu kedai unik luar Taman Sari.

Kedai kain batik. Ada orang beli batik. Kami didalam gambar kepenatan. 

Some of the arts along the small alley.

Sunyi. Tapi sini dipenuhi kedai-kedai  unik.

Water Castle. Taman Sari la tu.

Dah habis pusing sini, kitorang gi cari Pisang Keju & Bakpia. Fajar bawa kitorang beli Bakpia kat kedai pakcik dia. So mari!

Area kawasan perumahan jugak..

Ok dah sampai Bakpia Pathok Erma.

Uli-uli

Yang ni dah siap. Tunggu packaging.

Pisang Salai pun berlambakkkk. 20,000 Rupiah each. Bakia pun sekotak harga sama. Boleh la bagi budak opis. Kek lapis pun ade jual jugak. 22,000 Rupiah sekotak.

Kalau nak tau, kami sempat jumpa Duta Sheila On 7. Kau ado? Hahahah. Walaupun aku ni tak fanatik atau minat sangat, tapi layankan aje kawan-kawan aku ni. Memasing nak amik gambar sorang-sorang dengan Duta tau. Siap selfie. Heheh.

Kami berdua yang takde perasaan jumpa Duta. Lol.

Yang lain-lain tu semangatttt! 

Tapi Duta ni humble sangat. Tengok cara dia pun macam seorang yang simple.

Sebelum pulang KL, kita makan Ayam Penyet wajib makan bila kat Indonesia. Ayam Penyet Suroboyo. Wajib cubaaaaaaaaaaaaaaaa! Sedap gila. Eh puasa ni.

Air ni pun marvelous.

Sedapppp!

Laptop tu buat transfer gambar dari kamera. Heheh. Aku makan sorang RM 8 je sekali air.

Dah setel makan, kami pun terus ke Adi Sucipto Airport. Ayah Fajar tolong amikkan bag kat EDU Hostel, pastu amikkan Bakpia sekali kat kedai tu. Huu baiknya hati.

Lepas check-in bag, bayar Airport Tax 100,000 Rupiah seorang.

Finally... habis jugak! Yay!

Bye semua selamat berpuasa!

3 comments:

  1. @Scdha Sein

    Bolehlaaaa... Bakpia tu dia kering.

    ReplyDelete
  2. sama la guide kita org pn fajar juga hehe

    ReplyDelete