Sunday, May 29, 2016

Road Trip New Zealand: Oamaru & Moeraki Boulders

Assalamualaikum!

Previous post:-


30 Ogos 2015

Dari Elephant Rock, kami gerak ke bandar kecik nama Oamaru. Isi minyak dulu. Panjang lagi perjalanan nak sampai Te Anau oi.

Ni kat Weston

Route: Elephant Rock - Oamaru - Moeraki Boulders

Ok dah sampai Oamaru, kita isi minyak, beli keropok, gi toilet dan jalan-jalan kat park!
Minyak pada hari itu: NZD 1.97/litre.

Kitorang park dekat stesen minyak, then jalan-jalan kejap kat taman ada bunga-bunga sakura. Just opposite petrol station.

Heee suka!

Credit Azfar. :)

Kat taman ni jugak, orang local sini buat jualan kereta second hand ok! 

Lambakan kereta.. Agaknya berapa lama dibiarkan kereta tu kat sini ye..

Some of the cars. Murah ke tidak?

Ok teruskan perjalanan lagi ke Moeraki Boulders. One of the must visit attractions in South Island. 

Also known as Kaihinaki.. :)

Masuk free je... ke? Sebab nampak box 'Pay Here NZD 2'. Tapi rasa macam tak bayar je. Hehe. 

Follow signboard ini..

Jalan-jalan dalam hutan kecik.. Dah dengar bunyi ombak kat sini...

Dah sampai! Ni la boulders-nye... 
Batu batu bulat..

Ni semua kejadian semula jadi ye. Baca kat website camne terbentuk..

Ada yang dah pecah.. 

Dalam 50 boulders je kat sini..
Paling besar berat 7 tan, diameter 2-3 meter..

Telur dinasor! Hehe.
4 juta tahun sampai besar macam ni. Fuhh.

Selfie sikitttt!

Bersama boulders..

Birthday Ijah, wish sekali gambar.
Ijah ni dulu belajar kat Auckland. So bagi dia gambar ni supaya dia sambung belajar kat NZ lagi and then kitorang boleh datang lagiii. Hahaha.

Ok dah mari lah pulang..

Janga lupa cuci kasut korang yang dah berpasir tu kat tempat ni..

Kat sini pun ada restaurant & souvenir shop. Aku tak beli apa pun. Dorang semua beli postcard.

Video sikit around Moeraki Boulders! :)

video

Ok byeee!

** Semua gambar campuran Khay + Ain + Khal + Azfar **

2 comments:

  1. The Cherry Blossom pictures taken by Azfar are beautiful! Fits perfecrtly with the weather :)

    Gambar lain pun cantik jugak :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untunglaaa ada fotografer ikut kita jalan2 kali niii.. Terpaksala dia amik gambo kami semua...

      Haha. :)

      Delete