Sunday, August 2, 2015

Overland Thailand: Cha-Am/Hua Hin - Mrigadayavan Palace, The Venezia Hua Hin & Plearnwan Eco Village

Assalamualaikum!

Previous entry:-


30 August 2015
30 August 2014

Lepas jalan-jalan kat Swiss Sheep Farm, kitorang pergi Mrigadayavan Palace atau Maruekatayawan Palace. Istana ni dulu tempat tinggal raja dan sekarang dah jadi tourist attraction. Baca belog orang, tengok gambar memang cantik tempat ni. Jadi kalau korang ada kat Hua Hin/Cha-Am, sila singgah ok!

Operating Hours:
Everyday except Wednesday (8.30 am - 4.30pm)

Ticket Price:
Entrance - 30 Baht
Guide Book - 50 Baht
Rent bicycle - 20 Baht

Cara nak ke sana pulak, kalau dari Swiss Sheep Farm tu, akan nampak pintu gerbang besar tulisan Thailand sebelah kiri korang dan ada Pak Guard jaga la situ. Masa kami sampai dah 4.10pm. Sadly, dah tak dibenarkan masuk. Last masuk pukul 4 pm ye rakan. Klik link atas sana tu for more info.

Takde rezeki, kita gerak ke The Venezia Hua Hin plak. Bagi aku tempat ni macam biasa aje. Boleh la nak feeling kat Italy nun. Sendu pun ye jugak tak tau nak buat apa. Tapi bangunan cantik-cantik. Boleh nak buat photoshoot wedding korang kat sini.. EH?

Operating Hours:
Everyday (10am - 8pm) *FB Page*
Website tulis Bahasa Thailand

Ticket Price:
Entrance - 50 Baht
Other attraction - Different price. Tickets at entrance counter

Ni apesal ada jugak Free Airgun shooting aku tak perasan? Choi.


Takde orang pun kan?

Macam Venezia ke tidakkk??

Ni dorang tengah prepare performance la kot agaknya..

Bangunan warna-warni jugak

Kedai kopi

Kopi-kopi

Choo choo train harga lain

Love sangat

Kedai souvenir ada jugak, tapi Fridge Magnet tak cantik. So tak beli pun. Kedai lain tak banyak buka. Kesimpulannya boring.

Gerak pulak ke Plearnwan Eco Village. This place is a must go! Sangat unik. Kat sini bangunan dibina dengan kayu dan barang-barang kat sini banyak guna recycle items. Vintage to reflect Thai lifestyle in the past. 

Kalau dari The Venezia Hua Hin tu, Plearnwan ni kat sebelah kanan korang. Kena u-turn la maksudnya. 

Tak ingat jumpa mana map ni.

Ni kat parking area. Senang je parking area sini sebab memang ada parking lot khas untuk Plearnwan's visitor. 20 Baht.

Operating Hours:
Everyday (9am - 9pm)
Tapi ada baca buka sampai midnight jugak.

Ticket Price:
Free!

Zink pun ado.

Papan sana sini


Nice kan?


 Shop lots


Vintage!

Melepak lepas makan pulut mangga 70 Baht. Nasib sodap.

Sila datang sini! 

Souvenirs shop

Ferris wheel juge

Tak dilupakan classy toilet! I loike.

Sini pergi malam-malam cantik sebab lampu.

Petang tu pulak dorang nak singgah laut. So aku bawa la pusing2 laut. Amboih macam orang Hua Hin dahhh. Hehe..

Parking je tepi jalan, pastu jalan kaki yee..


Hilton Hua Hin

Pantai

Cantik.. Tapi awan suram ajee..

Malam tu jalan lagiiii. Nanti update yee..

Ok byeee! 

13 comments:

  1. SITI...cam kenal je yang pakai baju putih skirt coklat tu....hiksss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha dia tu memang kawan jalan2 sayaa JM..

      Delete
  2. 30 ogos 2015? ke 30 ogos 2014....nanti lah sis JM sambung baca..menarik!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak teradvance pulakkkkk..

      TQ Bacaa... :)

      Delete
  3. bestnya bestnya nk pergiii. btw mek, date tu 30 aug 2015? kekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergi wehhhh.. Best sangat Hua Hin niiii...

      Ko pon perasan ye. Ok nak tukarr..

      Delete
  4. ingat nak buat itin santorini park- swiss sheep- plearnwarn, sempat tak kalau half day trip? around pukul 11 a.m - 6 p.m?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jeeee....
      Sempat sangat tuuu... :)

      Delete
  5. Perghhhhhhhhhhhhhh!!!!! Giler kentang laaaaaaaaaaaaaaaaa Khayze! Macam tak percaya tempat ni ada kat Thailand...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... Boleh laa plan next vacayyyyy!

      Delete
    2. last 2 week pegi Bangkok City je..rugi!! nampak nya end of this year nk terjah gak tempat ni...sis JM dh bookmark tau Siti entri ni sbb nk prepare Itie :-)

      Delete
    3. ooo rupanya pergi Bangkok ehh JM.... heheheh. Ok sila singgah Hua Hin bley ajak SS tu dia dah terujaa jgk tuuu...

      Mekasih follow JM.. :)

      Delete