Saturday, July 22, 2017

Sabah Trip: Kota Kinabalu - Pulau Manukan, Pulau Mamutik & Dinner di Gaya Street

Assalamualaikum!

Previous post:-


3 Mac 2016

Dari Pulau Sapi, kami gerak ke Pulau Manukan pulak.

Lessgoooo!

Ok dah sampai!

Yuran Konservasi ni bayar masa sampai kat mana-mana Taman Tunku Abdul Rahman yer.

Nak cari port lepak

Ok jumpa. Pasir cun, laut pun membiru.
Orang tak berapa ramai sangat..

Quite jernih la. 

Gambar bertiga..

Dah jum balik

Bye Manukan

Toilet sini pun K.O jugak macam Sapi. Haih la.

Next! Dalam 2 petang gerak ke Pulau Mamutik.

Pintu masuk

Jeti Mamutik

Sini toilet best sikit. Hahah. 

Masa nak balik. Jam 4 petang gerak balik dah..
Tertido-tido dalam bot. Penat kot. 

Sampai Jesselton Point, amik gambar kejap then balik hostel.

Malam tu makan kat Gaya Street. Disebabkan susah nak parking situ, parking je lah mana-mana tepi jalan. Ni area Pasar Besar KK dekat dengan Jesselton Point. 

Fresh seafood!

Pilihhhh jangan tak pilih..

Kami masuk gerai Haji Manja  ni..

Tiger Prawn masak butter garlic KK style.
RM 45 3 ketui ni tau. Tapi sodappp!

Tomyam sotong

Pakis belacan

Ikan masak sesuatu. Pahit ikan ni. Dont like. 

Campur dengan air jus sorang satu, RM 113 untuk 3 orang makan. 

Lepas tu berjalan ke Pasar Filipin. Takde beli apa pun. Kedai banyak tutup dah. Pergi pasar malam pun tengok-tengok je..

Pasar Filipin

Terus balik bilik dah lepas tu. Tak larat oi.

Haa simple je post kali ni. Hehe.

Bye!

Sunday, July 2, 2017

Sabah Trip: Kota Kinabalu - Snorkeling & Parasailing di Pulau Sapi

Assalamualaikum!

Previous post:-


3 Mac 2016

Pukul 7.30 pagi dah nak gerak ke Jesselton Point. Singgah kedai makan jap beli makanan. Goreng pisang, keledek goreng, nasi lauk ayam sikit untuk lunch.

Jalan tak jam pun. Masuk parking.

Ni rate parking pada zaman 2016 ye.

Masuk dalam ni ada banyak gerai makan yang still tutup..
Jumpa abam semalam tu, then dia bawak kami ke jeti tunggu bot.

Tempat tunggu bot

Keliling kawasan jeti. Bangunan baru nak buat. Construction everywhere! Habis laut tauuuuu.

Abam tu cakap, 1 bot 12 orang yer. Ok fine la takdela pack sangat. Tapi masa tu Polis Marin tak datang lagi. Lepas polis lalu je dari bot kami, boleh plak bot satu lagi tah mana datang, orang-orangnya pindah masuk bot kami tengah-tengah laut. Hahaha. Gilo. 

Ni baru naik bot nak ke Pulau.

Pulau Sapi

Sampai sudahhh...

Pulau Sapi

Dari jeti

RAMAI GILA ORANG! Aku tak tau la ni pulau ke sebuah bandar. -___-. 

Nampak khemah tempat makan je aku rasa situ. Lama la kat sini sampai jam 12 tengah hari. Kitorang letak barang kat meja sekali dengan abam kaunter tu. Dia tu redo je follow kitorang. Hahaha. Jadilah dia tukang jaga bag. ;D 

Ni depan ni takde orang sebab paneh..

Kawan-kawan mata sepet pandang matahari sapa suruhh.
Lighting punya pasaiii..

Pakaila sunblock tu ha. Muka kami memang separuh hitam dah kat sini..

Kawan-kawan

Ni konon-konon je dalam laut

Tapi ni je hasilnya.
Nampak ke tidok ikan tuu?
:D

Tak lama lepas tu, kami pergi ke bot semula. Parasailing time! Nervous sbb first time ni. 15 minit je sorang atau tandem.

Rina dah macam Miss Malaysia.

Tak lama lepas kitorang kena 'rendam' dalam air sekejap, ni la hasil gambo kat camera aku untuk berbelas gambar. Blur habis muka. -___-.

Nice!

Most decent picture of us with natural lighting!

Best tau buat parasailing ni. Try laa kepada sesiapa yang belum. 

Ada 4 grup yang buat.

Ni Fisha. Sorang saja.

Ni ha rupa 'rendam' tu. Chet.


Sementara Fisha dok atas langit, kita posing sat bersama adik dok cakap apa taktau sebelah aku ni. Hehehe.

Takdela tinggi mana kannnnnn? 

Jumpa kawan-kawan baru. Yang laki tu kan lucu gila. Dia macam takde perasaan naik benda tu. Gelak tak, gembira tak, sedih tak. Takde ekspresi!

Dalam lebih kurang 1 jam pusing-pusing kat laut, kami patah balik ke Sapi.

Menepek situ sampai jam 12.

Siap makan nasi.

Toilet? Horror.

Ok nak pergi pulau lain.

Bye2 Sapi

Dalam bot nak ke Pulau Manukan..

Ok dah tu je..

Bye!

Thursday, June 29, 2017

Sabah Trip: Kota Kinabalu - Jesselton Point & Makan di Pantai Tanjung Aru

Assalamualaikum & Selamat Hari Raya!

Previous post:-


Moh ler update belog yang dah berhabuk ni.

2 Mac 2016

Dari Jambatan Tamparuli, kami teruskan perjalanan ke Kota Kinabalu. Panas ting-ting laaa kat KK nun...

Masjid Bandaraya Kota Kinabalu

Menunjukkan angin tiup kencang

 Jam baru 5 petang, so kami pergi Jesselton Point dulu nak booking aktiviti pada keesokkan harinya. 

Gini haa pintu gerbang Jesselton Point

Masuk satu bangunan ni, ada lambakan kaunter yang offer aktiviti di pulau-pulau cantik kat Sabah ni hah. 

So kami pergi ke kaunter nombor 10 tu.
Nampak abam baju merah pakai cap tu? Pening kepala dia layan kerenah kami. Hahaha. Tapi dia chill jer.

Korang decide nak pergi berapa pulau. Macam kami pilih 3 pulau - Pulau Sapi, Pulau Manukan & Pulau Mamutik. Ni kira yang orang selalu pergi la kan?

Range harga dia bagi 3 pulau boat transfer RM 45. Snorkeling gear RM 20, Parasailing RM 100 & Terminal Fee RM 4. Total RM 169. Fisha nego dan nego dan nego. Jadi total seorang RM 113 ja bayar. Ohsem negotiation la Fisha! Kui3. 

Setel booking, kami check-in kat Hotel Legent. Hotel bajet, bilik bertiga RM 150 untuk 2 malam. Lokasi ok jugak la. Dekat dengan Shell kot nak isi minyak kereta sewa. Bawah hotel ada kedai makan muslim. Gambar bilik tak amik. Sila tengok link.

Mandi bagai apa semua, kami keluar makan kat area Pantai Tanjung Aru. Katanya ramai orang makan kat sini. Terjah jeee..

Sini macam food court yang banyak gila kedai berpuluh-puluh okkkk! Pening nak pilih wehhhh.

Ni je mampu amik gambo. Camni la gerainya.

Kami makan ketam cili, butterprawn milk, sotong tepung, sayur kailan ikan masin, tembikai, kepak ayam 6 ketul. Total RM 97 untuk 3 orang makan. Not bad laaa... Pastu ngantukkkkk masing-masing.  

Kailan

Sotong Tepung

Makanan lain..

Masa nak balik tu.... kereta sewa kena saman weh dengan polis. Menghalang lalu lintas katanya. Memang la parking tepi jalan, Tapi banyak kot kereta sepanjang tepi jalan tu. Takde kena saman pun? Kitorang je kena. Pelik. Pukul 8 malam lak tu samannyer. 

Mencari pulak balai polis di malam hari. Spoil mood betul. Dia cakap 24 jam operasi saman. RM 100 tau uols. Macam tu je terbang duit. Rasa makanan tadi kena muntah balik. Haha. Tapi tak boleh bayar saman malam tu, kaunter bayaran dah tutup. So kena gi UTC plak. Eh koser nak gi sana. -__-.

Kalau korang kena saman, korang buat apa ha?

Then balik bilik je. Tidoq.