Friday, October 16, 2015

Road Trip New Zealand - Australia: Preparation

Assalamualaikum!

Sesi membelai kangaroo..

Aku nak share la sikit apa yang aku & kawan-kawan prepare sebelum trip ke New Zealand & Australia baru-baru ni. Jadi kalau ada yang salah ke nak tambah ke bagitau yer.. Lagi-lagi member ikut trip aku itu hari kalau korang baca lahhh weyyy. Hahaha.

1) Ticket Flight Air Asia X: Kuala Lumpur - Melbourne - Kuala Lumpur

Macam biasa, booked ticket flight lebih kurang setahun sebelum. Air Asia dah tak buat direct flight ke Christchurch macam tahun 2011 dulu. Jadinya, perlu la transit kat Melbourne sekejap. Kami booked Nov 2014. Travel date ke Melbourne SEPATUTNYA 26 Aug 2015. Tapi dalam bulan Mei tu, Air Asia minta kitorang pinda date flight ke 27 Aug 2015. Tapi dah clash dengan flight kami ke Christchurch. So minta Air Asia pinda 25 Aug 2015. Eh dapat 2 hari awal kat Melbourne. Hehe. Dari Melbourne ke Kuala Lumpur tarikh 6 Sept 2015.

Harga return RM 793.00 per person. Tak termasuk makan & luggage yer.

2) Ticket Flight Jetstar: Melbourne - Christchurch - Melbourne

Ini aku dok like FB Jetstar, follow Twitter nak tengok promo punya pasal. Tarikh tiket kitorang 27 Aug - 4 Sept 2015. 8 hari ajeee... Kalau boleh nak duduk sampai habis Visa. Haha.

Harga return AUD 208.06 per person. Tak termasuk luggage.

Jadi, total harga flight RM 1400 per person lah lebih kurang.

3) Luggage

Jetstar strict. Sila patuhi arahan. 7 kg atas cabin tu pun kalau boleh dia nak timbang sama.. Nak tahu lebih lanjut, banyak kisah ni nak cerita. Tunggu yer.

Satu lagi, masa booked Jetstar letak fullname sama macam passport. Ada binti pun letak ok. Macam kitorang hampir sejam baru boleh check-in. Huu.

4) Itinerary

Hah ini wajib ade lah. Dalam awal tahun 2015 tu dah start cari route mana nak lalu kat South Island, New Zealand. Akhirnya setelah berdiskusi, pilih route ini:-

Christchurch - Lake Tekapo - Omarama - Te Anau - Queenstown - Wanaka - Arthur's Pass - Christchurch.
Sebenarnya total perjalanan dalam 2200km++ untuk 8 hari.

Lepas tu, pandai2 la pilih nak lalu highway sekian2 ye. Ni aku ikut Google Map je. Bila sampai New Zealand, nak ubah ke apa up to you. Aku stick to the plan aje. Tapi bila dapat map NZ kan, dia ada bagitau Scenic Route. So boleh aje lalu ikut route itu.

Kalau kat Australia pulak, disebabkan the first two days tu masa panjang, so kami decide untuk buat road trip jugak. Route:-

Melbourne (Tullamarine) Airport - Grantville - Sorrento - Great Ocean Road - Melbourne (Tullamarine) Airport
Total perjalanan dalam 700++ km...

5) Perbelanjaan

So dari itinerary, boleh tau lah berapa banyak spend kan. Kitorang masukkan jugak duit minyak & duit makan. Buat kutu selama 6 bulan kutip duit sorang RM50 =  RM 300.

Duit makan tu selalu guna nak beli bahan2 masak kat Pak'N Save ka Foursquare ka New World ka Countdown ka. Kadang tu beli jugak sepinggan Fish N Chip makan ramai2. Sharing iz caring okayyy duit mahal sanaaaaa. Haha.

Semua expenses asingkan dalam sampul so that tak terguna.

6) Visa & ETA

New Zealand tak payah Visa untuk warga Malaysia. Maximum 3 months of staying.

Australia seperti semua maklum perlu ada ETA. Ni Ain buatkan. Ikut cara cik JM dalam blog dia.. RM 20 jeee sorang dengan Cik Intan.. 3 months stay each visit for a year.

7) Cuaca

New Zealand adalah musim sejuk mula June - August. Even kami datang end of August, still sejuk. Spring pun turun snow. Camne tu? South Island lagi sejuk banding North Island. We experienced snow at Arthur's Pass! Hehe. Kat Coronet Peak, Queenstown pun snow jugeee..

Memang musim panas lagi meletop2 NZ ni, tapi musim sejuk apa kurangnye meletop tersebut. Still letopan jugak. Hahaha.

Kat Melbourne masa sampai sana end of winter dah... Nak masuk spring.. But still sejukkkk.

8) Makanan & Declaration

Kitorang spent RM 270++ beli makanan nak bawa pergi OZ & NZ. Save bajet oi. Segala macam makanan tin, paket Brahim, maggi, sardin, sos spaghetti, biskut, roti, jajan kitorang beli. Siap buat nasi lemak kat sana.. Pack dalam 2 buah kotak. Luggage beli untuk makanan aje. Hehe. Milo & Nescafe tak beli pun sebab berdasarkan kajian, tak boleh bawa dairy kan. So memang tak bawa lah. Luckily kat motel ada bagi free 3 in 1. Heh.

Masa nak ke OZ dan NZ ni, semua benda aku declare. Risau kot! Dari kena bayar baik declare semua. Memang imigresen sana siap buka kotak makanan tu tengok apa ada.

List ingredient pun kitorang buat just in case pegawai imigresen tanye.

9) Duit & Kredit Kad

2 minggu sebelum matawang kita rendah tu, aku dah tukar awal2. Tapi tak semua la. Tup2 naik mendadak. Tekezut mak. Terus cepat2 tukar.. Huuu.

Kalau rasa malas bawa cash, boleh la swipe2 ajo. Sana takde hal. Kat petrol station pun boleh swipe. Nanti balik Malaysia bayar la hutang. Haha.

10) Booking Activity

Booking online dapat murah! Rajin2 buka Bookme hari-hari. Memang hari-hari aku buka nak harga murah punya pasal. Tu je aku nak cakap.

11) Kereta Sewa di Melbourne & New Zealand

Melbourne - Apex Rental
NZ - Shoestring. Flexible pickup & drop off time without charges!

Entry kereta sewa aku cerita lain..

Harga minyak kat sana akan berubah setiap hari! Cool kan! Hahaha. Cool laaaa sangat oiiii.. Kita pasrah je dengan harga minyak sebab nak tak nak kena isi gak. Tapi minyak kat OZ lagi murah dari NZ.

12) Passport

Ni kalau takde bawa memang nak kena la tu.

13) Booking Hostel / Motel

Booked via HostelWorld & Booking.com. Direct email hotel pun boleh.

14) Print everything!

Print lah segala booking flight anda. Karang dia tanya ko nak duduk NZ berapa lama? Nak tengok boleh? Tapi kat handphone pun takde masalah jugak. Dia ok je..

Begitu juga dengan book hostel, motel, activity, itinerary.

15) Lagu

Suprisingly, kat Melbourne lagu kat radio agak up-to-date. Tapi kat NZ.... hurmmm.... kitorang sampai tak tahu nak nyanyi lagu apa dah. Perjalanan jauh kann.. Balik2 lagu Whenever Whenever Shakira tu... CD orang Shoestring bagi. Hahaha.

Bukan aku tak bawa lagu dalam pendrive, masalahnya.... USB cucuk nan ado dalam keretaaaa! Sadis.

16) Pocket Wifi / Simkad

Kalau korang nak tau, kat Malaysia boleh sewa pocket wifi from Wiyo! RM 35 sehari depends on mana korang nak pergi. Tapi kitorang tak amik pun. Just to inform korang saje.

Simkad pun tak beli. Mari bersosial kat sana instead of main handphone. Well, the spectacular view worth more rather than your phone right?

But don't worry. Wifi ada je kat NZ & OZ tu. Sama ada kat hostel atau cafes. :D

17) Study

Baca belog orang. Kot ada tempat yang best nak pergi kan.. Aku banyak baca Wanderlust DJ, Poobritney, Kaki Berangan, Chawanna, Mystoriesmories, Syarliz, banyak lagi lah!

**

Itu je lah kot yang terlintas kat fikiran aku buat masa sekarang ni....

Details lagi mendalam aku cerita nanti yer.

Thanks for reading!

28 comments:

  1. binti tu mmg dah dikira nama... gi india pon sama... esp visa...

    ReplyDelete
  2. Khary!! murahnya dapat tiket KL - Melbourne tu..RM793 return..itulah...susah lah AA x de direct flight ke sana..nak naik MAS x mampu huhuh

    leh follow cara ni...terus nak plan itie sbb dh lama aim nak ke sana huhuh cumanya duit je x pernah cukup

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aahhh.. Melbourne murah masa tuuu. Terus grab. Ni tengok AA nak buat promo pergi Australia tu boleh la JM try usha harga...

      Duit boleh fikir kemudian. Pelan2 kumpul. OKKK! :D

      Delete
  3. ehh...Khairy rujuk blog titew utk buat ETA tu eh...macih...tapi kan baru2 ni dgr nya Cik Intan tu dah x terima permohonan untuk ETA....x pastilah sebab apa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ain a.k.a blogmalass tu haaa buatkan ETA kami semuaaaaa... :)

      Laa dia tak nak terima dah ke. Baru je buat bulan 8 dengan dia...

      Delete
  4. yes! setuju bab study tu...semua blog travel tu mmg best dan boleh buat rujukan. Kalau sis JM ada rezeki ke sana blog mereka antara blog yg akan menjadi sumber rujukan termasuk blig khairy ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mekasih JM! :)

      Tapi tak tahula bila nak siap entry ni haaaaaaaaaaaaaaa.... hahaha

      Delete
  5. Mekkkk bestnya hoiiii baca persediaan pun ak dah menggeletis eksaited hahahahahha boleh la plan utk thn depan or 2 thn lg! Cpt update lg ok :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Menggeletis ehhhhh Ros.

      Ok boleh pergi ni AAX nak buat promo tuuuuu... Tahun depan pergi yer.

      Ko tu bila nak update belogggggg???!

      Delete
  6. amboi skip trip jepangg kita may arituuu. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni selingan jeeeerrrr....

      Dah siap dah tunggu masa nak publishhhh.. Kihkih.

      Delete
  7. Jaoh melangkah siti....jeleezzzzzz..... masih menyimpan rasa sedih x dapat ticket cristchurch rm650 return masa AAX terbang ke sana...wahahahahaha...... kalau kutahu ko nak discontinued, dah lama ku pergi.... berapa lama cuti siti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jauh kak.... Sebab NZ tu cantik sangat, tu kena pergi kali kedua. Heheh.

      Skrg ni susah la nak direct. Naik MAS mahal plak kan. Terpaksa la transit...

      Total OZ - NZ 12 hari.... Minta cuti 8 hari. huhuhu..

      Delete
  8. MURAH nyaaa harga tiket Mel-Chc tu....jeles!hehehe best kan NZ...haish rinduuuu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu pun dok menunggu sale, DJ. Murah je trus grab jangan fikir2. Hehehe..

      Rindu jgakkkkkkkkkkkk... :(

      Delete
  9. Hi sis. If booked Jetstar tak letak binti or bin bole tak check in online? Ape procedure nya ye? Sy tak letak binti mase book Jetstar aritu. Nk pegi NZ Feb 2017..sobs -syakirah-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Omputih sana tak faham apa maksud bin/binti tu. Kira kalau dalam passport ada bin/binti, same goes to flight ticket. Dorang akan ingat bin/binti tu adalah nama kita.

      Jadi, lebih baik masa booked flight tix, masuk sekali bin/binti.
      Tapi kalau dah booked, cerita je la kat orang kaunter tu bin/binti tu apa.. Tu yang kami dok sejam depan kaunter nak setel pasal bin/binti.

      But still depends on orang yg jaga kaunter tu jugak.kalau dia x perasan, lepas leee...

      Hehe.

      Delete
    2. kalau nak letak bin atau binti nak letak kat column yg mana? surname ke.utk tiket jetstar ke christchurch

      Delete
    3. First Name: Nama Sendiri BINTI/BIN
      Last Name: Nama Ayah

      Delete
  10. mcmna nak amend nama tambah binti...dah book jetstar tp x masukkn binti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pasti kalau boleh amend ke tak..
      Cuba ke manage my booking.

      Delete
  11. Assalamualaikum.. Bole share itinerary tak? Email arelynn77@gmail.com.. Periuk nasi tu bawak sendiri ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Periuk Nasi bawa sendiri...
      Details boleh baca kat blog.. :)

      Delete