Monday, June 13, 2016

Road Trip New Zealand: Dunedin to Aden Motel, Te Anau

Assalamualaikum!

Previous post:-


30 Ogos 2015

Entry ni nak buat pendek je sebab masa tak mengizinkan. :)

Sebelum gerak Te Anau, kitorang singgah Countdown Dunedin kejap beli barang dapur. Stock makanan basah dah makin surut. Countdown ni kira macam Giant laa gituh. Aku suka la masuk mart dia, buah sayur semua warna warni. Cantik & fresh! Rasa nak ambik je semuaaaa. Hoh.

Countdown, Dunedin

Ingat tak kisah GoPro aku jatuh gedebuk ke atas tanah masa kat Hooker Valley? Ok so solution is, kita beli salotape dan glue kat Countdown ni. Harga NZD 10! Amboiiii. Sampai RM30 kau! Sedih betul. Dah la kecik je salotape nye. Tapi nak buat macam mana. Pasrah je bayar.

Dalam pukul 6.30 petang macam tu baru la gerak ke Te Anau. Patut dah sampai ni! Haha. Kita redah je la jalan malam-malam pun. Malam tu Azfar la yang drive nye.

Senja di Dunedin... 
Masa ni baru lepas hujan.. 

Route. 3 jam 30 minit. 
Jalan dalam gelap malam tu. Dok fikir kalau kereta mati tengah jalan ni, habislaaa...

video
Ni video kat pekan kecik nama Balclutha

Sampai kat Aden Motel dalam jam 9.30 malam lebih kurang. Jumpa receptionist, cakap dengan dia sebarang dua untuk aktiviti esok. Dia pun tunjuk map apa semua kan. Sangat friendly. Dia kesian kat kami drive dari Omarama ke Dunedin.

Kami booked Deluxe Two-Bedroom Apartment dengan harga NZD 191 semalam. Dalam few weeks before departure, Aden Motel ni inform yang bilik kami nak duduk tu akan ada bunyi bising sebab dekat area situ ada renovation. Dengan baik hatinya, owner tu tukarkan bilik kitorang dari 1 apartment, jadi dua! Dia risau kami tak selesa nanti. Memang terbaik lah servis. Padahal nak tidoq semalam je pon. 

Aden Motel, Te Anau. 
Picture from google.

Tak sempat amik gambar pun kat sini. Dah malam kann. Ain dapat la snap few pictures inside our apartment. Khal & Azfar kita bagi dia hanimun 1 apartment. Sangat besar ok. Puas hati. Ada Free WiFi jugak..

Bilik! Kitorang belajar dari pengalaman. Ada heater kat tilam. Hehe.
Ada 2 bilik dalam apartment ni..

Tak sempat pun duduk kat kerusi tu semua. 

Area dapur yang sangat bersih dan cantik. Siap ada muffin 4 ketul untuk kitorang. Cicah susu. 

Toilet pun best.. Walaupun tingkap terbukak.. Haha.

Mandi apa semua malam tu. Masak & makan. Kemas barang sikit. Terus tidur tak sedar diri. Sebab esok perjalanan kena gerak awal pagi jam 7. 

Milford Sound!

Bye!

Monday, June 6, 2016

Loei: The Stay Guest House & The Four Site Tour - Kun Ming Muang Loei

Assalamualaikum!

Previous post:-


31 Januari 2016

Kitorang booked aktiviti dengan half rate room kat The Stay Guest House. Setelah diusha-usha, memang guest house ni aje yang buat tour ke tempat kami nak pergi. Sila contact John dalam website yang aku bagi tu. 

Segala soalan aku dijawab oleh John yang sangat lah baik hati melayan kerenah aku tanya macam2 dalam email. Minta rate rehat dalam bilik untuk 2 jam, dia caj 100 Baht untuk 2 orang. Ok sangat la tu kann. 

Dengan John, kami booked aktiviti The Four Site Tour yang kami ingat sorang 1,500 Baht. Tempat apa kami pergi tuuu?
  1. Kun Ming Muang Loei
  2. Phiang Din Waterfall
  3. Phu Pa Por (Paling nak pergi kat sini laa)
  4. Suan Sawun (Teringat2 sesuatu terjadi kat sini)
Harga 1,500 Baht termasuk kereta, minyak & driver ke tempat-tempat diatas. Tak termasuk entrance fee dan tractor ride semasa berada kat sana. Awal-awal tu aku ingat eh mahal nye. Sebab tengok orang lain pergi dalam 500 Baht jer. Mungkin dah naik harga kot. Sebab dah famous. Sobsob.

So balik pada sampainye kami kat Loei Bus Terminal jam 5 pagi. Kami pun tunggu John pick-up jam 6 pagi macam tu. Dengan Honda City dia datang tau. Tak jauh pun Stay Guest House dengan Loei Bus Terminal. Dalam 5-10 minit macam tu je. Sampai aje, kitorang nak bayar la 1,500 Baht (Tour) + 50 Baht (Sewa bilik) sorang kan. Alih2 dia cakap, 1,500 Baht tour tu untuk 2 orang. Aku dah.. Ehhhhh??! Macam blur jap. Aku pandang Ain. Ain pandang aku. Dia silap ke? Aku tanya lagi sekali. John cakap yer. Hahaha selamat duit kami.. So, jadila 800 Baht je sorang include tour + bilik. :)

Ok jum check-in bilikkk! Rasa dah lama tak dapat tilam oiiiii.... Seronok betul dapat baring..

Bilik tingkat atas... Cenggini haa guest house nye..
Cuaca pagi tu sejukkkk je tau.. Loei ni antara yang tersejuk kat Thailand ni.. Selain dari Chiang Mai, Chiang Rai..

Besar bilik ni untuk kami berdua. Heater semua ada. Sempat la breakfast bubur dengan minum kopi pagi tuuu..

Dah mandi bagai, kitorang turun kat receptionist jam 8.30 pagi. Sekali check-out terus. Kitorang ingat naik minivan ke ape ke tau pergi tour ni. Sekali naik kereta Honda City tu jugak. John la driver nyeeeee... Maybe sebab kami berdua je kot.. Heheh.

Perjalanan 1 jam 15 minit ke Kun Ming Muang Loei. Kenapa nama Kun Ming? Sebab ada limestone rock atau batu kapur macam kat China tuuuu.. Nama Thailand nye Suan Pha Hin Ngam. Kena beli tiket masuk 100 Baht per group. Akan diberi tour guide jugak. Tapi tour guide kitorang orang Thailand. Nasib John pandai cakap Thai. Dia la translator kami..

Kita amik gambar keliling dulu...

Love Loei..


Ada la jugak orang kannn..

Nak masuk tu kena jalan kaki dalam 1 km. Nature Trail la kan. Sejuk je sepanjang jalan tu. Sebab dikelilingi pokok.. Batu kapur macam-macam bentuk jumpa kat situ. 

Ni la tour guide tu. Umur dia baru 13 kalau tak silap aku.

Dia pun tunjuk laa... Ni batu bentuk gajah. Itu bentuk T-Rex. Macam2 lagi lah! Quite interesting la sebab betul2 nampak macam apa yang diberitahu..

Jalan lagi kat sini...

Pastu kena naik tangga tinggi. Moh le exercise..


Ni macam batu disebalik batu.... Gituh..

Pokok yang tinggi..

Ok sampai sini.. Kita naik lagi tangga...

Limestone rock belakang tu...
Atas ni nampak hutan ajo... 


Some of the view..

Tempat ni pun dibuat atas batu kapur.. Cantik jugak kat sini...

Dah habis berpanas kat atas tu, kite turun jum..

Turun belah lain. Terus jumpa stall macam ni. Jual macam2 souvenir. Aku takdela beli apa punn...

Jangan lupa bawa air masak. Panas ting-ting.

Nak patah balik semula ke tempat mula-mula kami sampai tadi.. Takkan nak jalan kaki kan. Naik la tractor. 20 Baht sorang. 

Ni ha tractor nyeee... Lepas tu ada anjing pun numpang sekali naik tractor kitorang tuuu.. Wuwuwu... Risau betul.

Dah sampai! Sini banyak anjing tauuu... :o

Habis situ terus naik kereta laa.... Kita pergi stop kedua pulak..

Next entry! Bye!

Wednesday, June 1, 2016

Road Trip New Zealand: Dunedin Railway Station

Assalamualaikum!

Previous post:-


30 Ogos 2015

Kami dah 4 jam lewat dari masa perjalanan sebenar. Sebolehnya memang nak elak jalan waktu malam. Satu sebab tak berpeluang tengok pemandangan cantik along the way. Dua, takut jalan yang sangat gelap takde lampu. Bahaya kalau ada binatang tiba-tiba lalu ke apa kan. Who knows? Kalau ada gaung kiri kanan jalan ape tah lagi. 

Tapi, memang sebab tak sempat sangat hari tu. Sampai Dunedin jam 3 petang. Musim winter ni, jam 6 dah gelap. Lambat pun lambat asalkan singgah. Perjalanan ke Dunedin ambil masa dalam 1 jam dari Moeraki Boulders. 

Kitorang nak cari port parking. Pusing punya pusing kat bandar Dunedin ni, susah betul nak jumpa. Dunedin ni bandar kedua terbesar di South Island, New Zealand. Seni bina bangunan pulak ala-ala Europe style gituhh.. Jadi sila lah datang.

Dah lama tak jumpa kereta banyak macam ni. Nice view kan?

Fire Station pun unik bangunan dia..

Cantik nyeeee...

Rumah orang la kot area sini..

Knox Church

Kedai-kedai kat bandar

Downhill...

Bangunan-bangunan...

Kat Dunedin ni jugak, student sangat ramai. Ada Otago University - 1st Uni in NZ & Otago Polytechnic.

So... alih-alih kami parking dekat dengan Dunedin Railway Station. The most photographed building in NZ. 

 
Ada masa-masa untuk parking. 
Monday - Saturday - NZD 1 per hour. Max is 4 hours.
Sunday & Public Holidays - FREE!
Luckily we went there on Sunday. Heh.

Cantik betul railway station ni....

Winter trees!

Up-closed railway station

New Zealand Railway

Inside of the building. Classy.. Kecik je dalam dia ni haaa.. Ke ada part yang tak bukak, aku pun tak pasti.

Love the door! 

Ada dua main options kalau korang nak naik Dunedin Railways ni. Seasider Train (From Dunedin to Oamaru) & Taieri Gorge Railway (From Dunedin to Middlemarch).

Seasider akan ada view laut. Taieri akan ada inland view la macam gunung-ganang. Choose yours kalau nak naik! 

World Class engko!

So this one to Middlemarch..

:)

Kami singgah solat kejap kat sini. Lepas tu, jalan-jalan kat luar..

Cantik betul bangunan sini..

Cadbury. Kat sini la kot orang datang tengok camne nak buat choc Cadbury

Taman depan Dunedin Railway



Dunedin checked!

Kat Dunedin ni, kalau sempat.. Korang pergi la Tunnel Beach. Kitorang tak sempat la nak pergi. Masa tak mengizinkan... Nak jalan ke Tunnel Beach tu pun dah 1 jam return. 

Jadi kami teruskan perjalanan ke Te Anau petang itu..

Nanti cerita lagi.

Okbyeee!

** Semua gambar campuran Khay + Ain + Khal + Azfar**