Saturday, January 30, 2016

Japan Short Trip: Osaka Museum of Housing and Living - Pakai Kimono!

Assalamualaikum!

Previous post:-



16 Mei 2015

Dari Universal Studio, kita nak cari tempat pakai kimono! Lokasi kat Osaka Museum of Housing And Living, Osaka. Ada banyak jalan sebenarnya nak ke sini. Buka je HyperDia, pilih la mana-mana route nak lalu okeh! 

Nak ke Osaka Museum of Housing and Living ni naik train, perlu stop dekat Tenjimbashi-suji Rokuchome Station. Hah nak nyebut pun payah! Rumit sikit la kalau dari Universal Studio tuuu.

Kami patah balik naik train ke JR Osaka. Dari Osaka, jalan kaki dalam 10 minit ke Higashi Umeda Subway. Tak payah keluar stesen, jalan dalam kawasan station Osaka tu je. Sampai aje kat Higashi Umeda, ada banyak pulakkk line kan sampai konfius. Baru aje nak beli tiket kat satu kaunter ni, tiba-tiba ada pakcik ni datang..

Nampak tak arah ke Tanimachi Line tu? Haa follow je..
Ni kat area Osaka Station..

Ni kat Higashi Umeda dah ni... Banyak sangat signboard sampai konfiussssss!
Belah kanan tu la pakcik tu.

Alhamdulillah, pakcik ni tolong... Kitorang salah port beli tiket rupanyaaa. Haha. Pak cik ni bawa la ke jalan benar... Jalan jauh sikit la pon. Follow je signboard ke Tanimachi Line. Tiket subway 180¥.

Sampai ke tiket kaunter pakcik tu bawa kami....

Higashi Umeda station.. Fuhhh kemain nak mencari subway ni..

180 Yen untuk ke Tenjimbashi-suji Rokuchome Station..

Subway bawah tanah ni....

Dalam train... Tak ramai orang pun...

Sampai pulak kat tempat tu, buruk pulak stesen nyer. Heheh..

Exit 3 untuk ke Osaka Museum of Housing and Living..

Sendu uolls....

Ade pulak orang baik hati nak tolong bawa Exit 3. Ok fine tq. 
Dia nak cuba cakap English jee dengan kiteeee... Hehe.

Sampai-sampai, kita beli onigiri kat Family Mart. Nak kesini, keluar exit, jalan belah kanan ye. 110¥ je onigiri.. Then, patah balik semula ke exit 3, belakang tu je ade bangunan museum tu, tingkat 8 ok?

Tapi kitorang ni menyesat jugak lahhhh. Jumpa akak naik basikal kendong dua orang anak dia... Dia la yang bagitau kat mana museum tu...

Area Family Mart

Jalan jalan......

Suka tengok parking gini...

Ok tiba-tiba dah sampaiii... Naik lif pergi tingkat 8 ok..

Keluar dari lift tingkat 8, akan ada kaunter kat depan tu. Tanya la akak tu, kita nak pakai kimono macam mana prosedur diaaa? Gituuu.. Haha. 600 Yen per entry ok. Banyak rules nak masuk dalam ni.. Tak boleh bawa monopod/tripod. Bagpack tak boleh bawa. Air tak boleh. Camera masuk pun kena bayar.. Tak ingat berapa.. Kitorang pun makan la onigiri depan-depan tu jugak. Takut lapar.. Ada locker nak sumbat semua barang. 100 Yen deposit ye. Nanti dapat balik duit tu.. Then dah bayar semua, sila naik ke tingkat 9..

Opening hours: 10 am - 5 pm.

Korang cari je orang ramai-ramai tengah beratur tunggu giliran. Situ la tempat nak pakai kimono..

Gi masuk satu kedai ni, 200 ¥ untuk pakai kimono selama 30 minit sahaja kat area tingkat 9 tu.. Ok laaa... Amik nombor kat mesin. Nombor tu bagi kat akak kat area mesin tu yer. Sebab dia nak key-in dalam buku.

Edo Period street.. 
Kiranya macam kita dapat tengok zaman-zaman dulu macam mana rumahnya..

Tunggu je laaaa kat tepi-tepi..

Tiba-tiba gelap... Tekezut mak..
Bagi feel dari waktu subuh sampai keesokan hari.
Best lah!

Jangan lupa pulak tiket korang tu simpan sampai nombor dipanggil. Kitorang tunggu sampai 1 jam 30 minit.. Grrr. Hahaha. Nak pakai kimono murah punya pasal. Tempat lain lagi mahal tauuu! 

Tunggu la kau sampai nombor 215!

Nanti bunyi macam kat pos ofis tu panggil nombor. Sila alert eh. Kang tertinggal nombor, bye-bye lahhhhh. Dia akan bagi souvenir stokin. Suruh pakai sebenarnyaa.. Then letak kasut kita kat rak. Pakai la stokin & selipar jepun. Lepas tu dia akan pakaikan kimono ikut saiz korang. Nak pilih mana-mana design pun takpe. Time tu aku dapat 4 pilihan je.. Aim memang nak warna kuning. Dapat pulak tu kannn. Seronok kita.. 

Kak Ana & aku tengah pakai kimono..
Semua kimono cantik-cantik...

Tengah masak nasi...

Macam dalam tv pulak rasaaa...

Ain bajet geisha je tuu..

Banyak gila amik gambar tau. Lepas tu banyak yang blur.
Hahaha.

Model tak seberapa. Ok takkk??

Four of us!

Ni dalam rumah orang... Cantikkan kitorang.
:D

Memang akan ada masa tiba-tiba jadi gelap...
Cantik uols.
Siap bunyi-bunyi lagi..

Konon-konon Kak Jah & Kak Mah berjual beli..

Yang penting, kat dalam ni even 30 minit je pakai baju, memang ohsem! Korang kena try tau!

Ok itu aje.

Byeeee!

Monday, January 25, 2016

Japan Short Trip: Universal Studios, Osaka

Assalamualaikum!

Previous post:-


16 Mei 2015

Harini hujan. Gerimis. Breakfast nasi goreng. Then siap-siap keluar dalam jam 8 pagi.. Singgah Family Mart beli air 100 Yen.

Ni la Family Mart selalu singgah sebelum jalan2 kat Osaka..

Ada flea market pagi tu depan JR Shin Osaka. Jual barang-barang antik..

Mendung je kann?

Plan kami pagi tu nak ke Universal City, Osaka! Kalau tak tau nak naik apa, masuk website HyperDia ni, pilih je route mana ikut masa korang. Senang. Tak payah pening tengok map subway. :) 

Ni contoh dari Universal City ke Tenjimba-blablabla panjang betul nama... Haha.

Naik JR Shin Osaka ke JR Osaka. Then, naik subway Osaka City Loop ke Nishikujo then naik JR pergi Universal City. Ikut je HyperDia tu nak naik Line apa...

My morning view...

Waiting for the train...

Nampak signboard ni, betul lah tu laluan korang tu.. Hehe..

Nampak tak wanita2 Jepun itu? Aku tengok cara pemakaian dorang tu macam bukan orang Osaka jeee. Haha baru dua hari kat Osaka terus fikir macam tuuuu... ;D

Sampai sudah! JR Universal City!

Still hujan lagi masa sampai ni... Kitorang amik gambar jeeeee la. Tak masuk punnnnnnn.. Janji sampai! Haha.. 

Jalan-jalan....

Pintu gerbang..

Gambar wajib depan bumi pusing-pusing.. Heheh

Kaunter ticket depan tu.
Haa kalau hujan orang Uni Studios pakai baju hujan tuuu okkk!

Admission Ticket.
7,200 Yen for 1 day pass.. Dalam RM 250++

Haa roller coaster depan-depan jeee... 

Hard Rock Cafe. Kak Ana shoping sakan dalam ni...

Singgah satu kedai ni... 
Kegemaran pembaca komik...

Kedai ni memang jual barang2 kartun Jepun..

Dragon Ball............... 

Habis pusing-pusing, patah balik ke subway...

Ok dah byee!

Sunday, January 10, 2016

Japan Short Trip: Kobe City

Assalamualaikum!

Previous post:-


15 Mei 2015

Ni last entry untuk tarikh ni yer. Ada 1 hari lagi, then bye bye Japan...

Sampai aje kat Himeji Station, cari platform mana nak ke Shin-Kobe, iaitu platform yang menghala ke Shin-Osaka. Paling cepat jam 4.30 pm. Ada masa lagi, kita lepak-lepak dulu makan bekal nasi goreng.

Jam klasik tau.... Kitorang duduk sini pun dengar bunyi keretapi kat atas..

Setel makan, jalan ke platform..

Info on smoking area inside shinkansen..

Menunggu shinkansen sampai jam 4.28 petang.

Ada vendor machine, macam biasa lah kan kat Jepun ni...

Masa ni dok nak amik gambar shinkansen lalu. Sempat la snap satu ni. Dia punya lajuuu... mak aiii... tekejut kitorang. Aku yang berdiri dekat line kuning tu pun terkesima sekejap. Dalam sekelip mata je hilang terus shinkansen tu dari pandangan. Hahahha.
Bayangkan le 300km/j benda bergerak depan mata.... 

Train sampai on time. Kitorang naik gerabak yang kosong, kami je ada dalam tu.... Amik seat sebelah tingkap laaaaa kan masing-masing... 

Dari Himeji, kami amik Shinkansen Kodama untuk ke Shin-Kobe.. 

Kosong!!

Toilet bersihh tiptopppp!
Macam dalam flight.....

Tak ingat berapa lama dalam train, dah sampai Shin-Kobe....

Plan nyee... kita naik Kobe City Loop Bus, nak tengok sunset petang tu kat Nakatottei Pier..

Korang boleh pergi kat Tourist Information Office (2nd Floor) untuk tau bas pukul berapa yang boleh naik. Nanti dia akan bagi map City Loop tu.

Harga ticket:

One ride: 260 Yen (Adult), 130 Yen (Children)
1-Day Pass: 660 Yen (Adult). 330 Yen (Children)

Memandangkan masa tu dah petang, kami amik yang 260 Yen sahaja dan turun kat pier.. Kat situ kee turunnnn????? Hahahahha..... 

Orang kat kaunter info tu tunjuk kat mana nak naik bas. Tapi kitorang tak faham lah kan. Kitorang turun escalator. Jumpa bas banyak-banyak.. Macam pelik ajee... 

Rupanya salah tempat. Padahal belakang kaunter info tu je kot naik basss.. Penat je naik turun kan.

Ada je time table untuk bas ni, semua ada dalam map tu. Yang penting, kalau korang naik City Loop Bus ni, jangan lupa papan tanda macam kat bawah ni tau!

This one!

Mari la naik bas yang sangat klasik niiii..Tak ramai orang pun..

Apa yang aku perhati, kat Kobe ni banyak bangunan yang English style.

Contohnya macam ni.... 


Ni lah bas nye. Cantik kan!
Bayar 260 Yen masa turun tau. Sebab one ride kan.
Kalau amik city loop turun banyak2 tempat (660 Yen), beli dalam bas ni terus..

Dalam beberapa minit naik bas, kitorang kena turun oleh konduktor bas tu. Last stop dia kata kat Chinatown. Oih apaa niii? Sedey kita. 

Ni pun bangunan cantik. Tak tau la apa ada kat dalam..

Jadi, terpaksa laaaa menapak kaki ni ke Nakatottei Pier. Jauh tauuuuu. Tapi buat-buat macam tak jauh jeeee. Sebab tengok pemandangan kan. *Sedapkan hati*..

Ikut map je nak lalu mana. Confirm betul punye lah. 

Tengok tu ada ikan gergasi. Kan terasa sedap dah hati. 

Double storey highway.

Takde orang sini. Sunyi jee...

Dah sampaiiiii! 
Tapi matahari di sebelah sana. 
Kelaut lah nak tengok sunset nyeeee....
Seberang sana tu Kobe Harbor-Land umie.

Ada jeti naik cruise..

Kobe Tower! Area pier ni jeee...

Menikmati pemandangan.... Cantikkk sini..

Mari lah jalan ke sebelah Harbor-Land Umie..

Then terjumpa Umie Mall. Hee suka la sini. Cantik sangat design! 
Nampak tak escalator belah kanan tu?
Tengokla video bawah niiiii...

video
15 seconds video. Versi laju naik escalator unik niii...

Boleh gila kalau pergi GU dalam Umie Mall ni. Asyik shopping je la. Free tax kalau beli barang 10,001 Yen above!

Sebelah je aku punya ok!

Dah habis jalan-jalan, hari pun dah malam, naik train kat JR Kobe Station. Ada la signboard kat Umie Mall tu. Follow aje. Kena jalan la sikit okk... Walaupun macam nampak dah dekat, tapi lagi jauh rupanyaaa.. 

Tunggu train balik ke Shin-Osaka..

Sampai apartment jam 9.30 malam. Kekonon malam tu nak singgah Dotonbori lagi kat Osaka. Tapi penat punya pasal, cancel. Mandi, masak nasi goreng, tidurrrrrr.... 

Tak ingat dah share ke tak gambar ni.
Our night view in apartment. Tengok shinkansen lalu...

End of day 3! 

Bye!